konrad birek

Konrad Birek

dyplomowany kucharz,
członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni

Zamiłowanie do gotowania zaszczepił w nim ojciec, Stefan Birek. Wspólnie wydali w 2010 r. autorską książkę kulinarną „Birkowie od kuchni” pełną zdjęć apetycznych potraw. Jest częstym gościem kącików kulinarnych w programach telewizyjnych m.in. TVP1 „Kawa czy Herbata” oraz TTV „Na poddaszu”. Można go również spotkać na szkoleniach, warsztatach i licznych pokazach kulinarnych. Z jego porad kulinarnych korzysta sam Ambasador Norwegii.

Ukończył Technikum Gastronomiczne w Warszawie oraz Wyższą Szkołę Hotelarstwa i Gastronomi w Poznaniu. Pierwsze szlify zdobywał w warszawskim hotelu Marriott. Później pracował w hotelu Jan III Sobieski, gdzie pod okiem Roberta Sowy odniósł pierwsze zawodowe sukcesy i zwycięstwa w konkursach (m.in. I miejsce o tytuł Profesjonalisty Roku oraz III miejsce w Kulinarnym Pucharze Polski).

Zapytany o ulubiony rodzaju kuchni, odpowiada, że najważniejsze jest to, aby przygotowane przez niego posiłki były zdrowe i bogate w wartości odżywcze. Na co dzień z zainteresowaniem śledzi nowe trendy kulinarne i gastronomiczne. Jak większość mężczyzn pasjonuje się piłką nożną. Lubi także podróże, które pozwalają mu odkrywać nowe smaki, produkty i techniki gotowania.