Białko jest niezbędnym elementem diety każdego człowieka. Buduje błony komórkowe, jest podstawowym składnikiem krwi, hormonów i enzymów, odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego czy transportowaniu różnego rodzaju substancji po organizmie.

Niedobory białka są bardzo niebezpieczne i w skrajnych przypadkach mogą prowadzić nawet do śmierci. Zbyt mała ilość białka w codziennej diecie działa hamująco na wzrost i rozwój organizmu, powoduje spadek odporności oraz trudniejsze gojenie się ran. Białko, jako składnik skóry, włosów i paznokci, pomaga zachować ładny, zdrowy wygląd.

W codziennej diecie, szczególną rolę odgrywa rodzaj dostarczanego białka − inną wartość będzie miało białko pochodzące z produktów roślinnych, a inną to, które pochodzi z produktów zwierzęcych. Rodzaj ten związany jest z obecnością aminokwasów egzogennych, które muszą być dostarczane wraz z dietą, gdyż organizm nie jest w stanie ich sam wytworzyć.

Mięso z kurczaka charakteryzuje się obecnością pełnowartościowego białka zwierzęcego o wysokiej wartości odżywczej, zawierającego komplet aminokwasów egzogennych.

cofnij