Kurczak Zagrodowy z Podlasia hodowany jest metodą tzw. chowu ekstensywnego, pozwalającego na wzrost w warunkach najbardziej zbliżonych do tradycyjnych metod chowu. Kurczak ten jest karmiony naturalnymi paszami roślinnymi (bez GMO) złożonymi z pszenicy, kukurydzy     i niemodyfikowanej genetycznie soi. Pasza ta nie zawiera antybiotyków, ani żadnych surowców pochodzenia zwierzęcego, nie ma w niej mączek rybnych, hemoglobiny czy tłuszczy zwierzęcych. Czas wzrostu Kurczaka Zagrodowego z Podlasia, odpowiednio dobrana pasza i specjalne warunki chowu pozwalają na uzyskanie mięsa o bardzo wysokiej jakości i wyjątkowej strukturze włókien mięśniowych. Mięso to charakteryzuje niska zawartość tłuszczu i cienka skórka. Kurczak Zagrodowy z Podlasia jest regularnie umięśniony, dzięki czemu jego mięso nie jest gąbczaste i wyśmienicie smakuje.

Kurczak Zagrodowy i Zagrodowy Rosołowy z Podlasia posiadają atest Instytutu Zootechniki Kraków-Balice.

cofnij