Jednym z powodów, dla którego dietetycy polecają jedzenie drobiu jest jego wysoka wartość odżywcza. Mięso z kurczaka pozwala na dostarczenie do organizmu dużych ilości pełnowartościowego białka, witamin – zwłaszcza szczególnie ważnych dla układu nerwowego witamin z grupy B (niacyny, ryboflawiny, pirodoksyny) oraz składników mineralnych takich jak cynk, żelazo oraz potas.

Ważną cechą charakterystyczną drobiu jest niska zawartość tłuszczu, a w tym − co szczególnie istotne – niska zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych. W kurczaku dominują nienasycone kwasy tłuszczowe należące do grupy NNKT (niezbędnych nienasycony kwasów tłuszczowych), które mają korzystny wpływ na pracę układu krążenia.

Mięso kurczaka polecane jest w diecie małych dzieci i rosnącej młodzieży, a także osób dorosłych i starszych. Dzięki delikatnym, drobnym włókienkom, z jakich jest zbudowane, oraz niskiej zawartości tłuszczu, stosowane jest również w żywieniu kobiet ciężarnych i karmiących, dietach leczniczych np. chorobie wrzodowej, a także w różnego rodzaju zaburzeniach pracy przewodu pokarmowego. Bogaty w pełnowartościowe białko drób jest również cennym składnikiem diet osób o dużej aktywności fizycznej oraz zawodowych sportowców.

cofnij