Grillowana piers Kurczaka Zagrodowego z makaronem i szparagami

Czas przygotownia: 45 min

Kaloryczność: 725 kcal

Lista składników:

  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 łyżka posiekanych kaparów z zalewy octowej
  • 1 łyżka uprażonych orzeszków Pini
  • 100 g sera pleśniowego
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g makaronu papardelle
  • 200 ml śmietany 36%
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 piersi z Kurczaka Zagrodowego zamarynowane w oliwie czosnku tymianku soli oraz pieprzu
  • 80 g sera parmezan w płatkach
  • gałka muszkatołowa
  • garść posiekanych pomidorów suszonych
  • Pęczek zielonych szparagów
  • pieprz biały mielony
  • sól

Sposób przygotowania

Przygotować szparagi: odciąć ich łykowate końcówki, a następnie ugotować krótko we wrzącej, osolonej i pocukrzonej wodzie. Następnie szybko wystudzić w wodzie z lodem, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Na oliwie z oliwek zeszklić cebulę z czosnkiem, wlać wino i dodać ser pleśniowy. Gdy ser zacznie się rozpuszczać, wlać śmietanę i cały czas mieszając gotować aż sos zacznie gęstnieć. W trakcie dodać pomidory suszone, orzeszki pini oraz kapary i doprawić sos do smaku. Do sosu dodać przygotowany wcześniej makaron oraz szparagi i delikatnie wymieszać. Zamarynowane piersi z Kurczaka Zagrodowego grillować bądź usmażyć na patelni grillowej około 5 minut z każdej strony. Makaron w sosie z sera pleśniowego ze szparagami ułożyć na talerzu, na nim ciepłą pierś z Kurczaka Zagrodowego pokrojoną w plastry a całość posypać płatkami sera parmezan.

wróć do listy