Kurczak Zagrodowy z Podlasia

Idealny na wspólny rodzinny obiad lub przyjęcie dla gości, upieczony w całości, z chrupiącą złotą skórką. Doskonale smakuje faszerowany, na przykład orzechami, ryżem i mięsem mielonym, pieczarkami, a także – w wersji na słodko – migdałami i rodzynkami. Efektownie wygląda podany na stół w całości w brytfance. Taki sposób serwowania dania zapewni domownikom i gościom wiele radości ze wspólnego dzielenia kurczaka na ulubione porcje. Nie wspominając o zadowoleniu z przebywania razem i wspólnego spożywania smakowitego, kruchego mięsa.

Tym, co wyróżnia Kurczaka Zagrodowego, jest wyjątkowy, domowy smak. Zagrodowy jest mniej otłuszczony i regularniej umięśniony niż zwykły kurczak, a jego skórka jest cieńsza. Mięso Kurczaka Zagrodowego jest delikatniejsze i ma bardziej spójną, kruchą strukturę, a po upieczeniu jest wyjątkowo smaczne i mniej tłuste niż mięso zwykłego kurczaka. Z tych względów polecane jest szczególnie dzieciom oraz osobom dbającym o zdrową dietę. Kurczak Zagrodowy idealnie nadaje się do także do gotowania, na przykład na parze.

cofnij