Kurczak zagrodowy - logo

Marka stworzona ponad 15 lat temu. Początkowo obecna tylko regionalnie, od 2010 roku sukcesywnie rozszerzona na inne regiony Polski. Przyjęła się w gronie Konsumentów poszukujących nietuzinkowych, zdrowych i wyjątkowych produktów. Zarezerwowana dla drobiowych Specjalności takich jak Kurczak Zagrodowy czy Kaczka Zagrodowa. Pozycjonowana jako  produkty Premium, limitowane, wysokiej jakości, skierowane dla klientów/konsumentów wymagających, dbających o zdrowie swoje i swojej rodziny.

Kurczak Zagrodowy to główny przedstawiciel brandu, chowany w rodzinnych gospodarstwach położonych na Podlasiu o połowę dłużej niż zwykłe kurczaki. Jest karmiony wyłącznie karmą roślinną. Dzięki temu, dania przyrządzone z Zagrodowego mają wyśmienity smak i aromat. Kurczak upieczony na rodzinny obiad jest kruchy i rozpływa się w ustach, a rosół ugotowany z Zagrodowego smakuje jak u babci. Zapach bulionu przywodzi na myśl wakacje z dzieciństwa spędzane na wsi.

Zagrodowy wyróżnia się dłuższym tzw. ekstensywnym chowem. Pasza roślinna, którą karmi się Zagrodowego jest bogata w surowce mineralne i witaminy. Dłuższy chów drobiu w czystym ekologicznie regionie Podlasia oraz specjalny sposób karmienia sprawiają, że Zagrodowy jest zdrowszy, mniej otłuszczony i regularniej umięśniony niż zwykły kurczak, a jego skórka jest cieńsza.

Mięso Kurczaka Zagrodowego jest delikatniejsze i ma bardziej spójną, kruchą strukturę, a po upieczeniu jest wyjątkowo smaczne i mniej tłuste niż mięso zwykłego kurczaka. Z tych względów polecane jest szczególnie dzieciom oraz osobom dbającym o zdrową dietę.

Dlaczego Zagrodowy?

  1. Kurczak Zagrodowy z Podlasia to propozycja dla świadomych konsumentów, którzy wybierają zdrowe i bezpieczne produkty o sprawdzonym pochodzeniu od doświadczonego producenta.
  2. Jest chowany w małych, rodzinnych gospodarstwach zlokalizowanych w czystym ekologicznie regionie Podlasia. Wychów Zagrodowego trwa dłużej niż w przypadku zwykłego kurczaka przemysłowego.
  3. Zagrodowy jest karmiony wyłącznie surowcami roślinnymi, specjalnie dobraną karmą bez dioksyn a przede wszystkim bez dodatków pochodzenia zwierzęcego (tłuszczu, hemoglobiny itp.).
  4. Ma wyjątkowe walory smakowe i zapachowe. Potrawy z Zagrodowego przywodzą na myśl radosne dzieciństwo spędzane na wsi u dziadków, a rosół smakuje jak przygotowany przez babcię.
  5. Zagrodowy po ugotowaniu lub upieczeniu oczaruje nas delikatnością i kruchością mięsa. Jego konsystencja jest spójna, a cienka skórka nie zakłóca przyjemności rozkoszowania się smakiem potrawy.
  6. O walorach smakowych Zagrodowego decyduje przede wszystkim wolniejszy wzrost. Dzięki temu, jego mięso jest dojrzalsze ale i mniej otłuszczone niż kurczaka przemysłowego. Zagrodowy ma więcej przestrzeni do biegania, z czego chętnie korzysta.