KURCZAK hamburger

Autor:

Czas przygotownia: 35 min

Lista składników:

  • 1 czerwona cebula
  • 1 pęczek posiekanej kolendry
  • ½ avocado pokrojonego w kostkę
  • 100g posiekanego masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 4 łyżki słodkiego sosu chilli
  • 4 okrągłe bułki
  • 4 plastry sera pleśniowego
  • 600g mielonego mięsa z uda Kurczaka Zagrodowego
  • kmin rzymski
  • pieprz czarny grubo mielony
  • pokrojony w kostkę miąższ z 4 dojrzałych pomidorów
  • sok z ½ limonki
  • sól
  • wędzona słodka papryka

Sposób przygotowania

Mięso połączyć z masłem, kolendrą, sosem chilli i czosnkiem. Całość dokładnie wymieszać, doprawiając w trakcie do smaku a następnie uformować 4 hamburgery. Pomidory połączyć z avocado, sokiem z limonki, oliwą i cebulą. Na chwilę przed podaniem doprawić do smaku. Hamburgery upiec na grillu (około 4 minut z każdej strony). Na każdym położyć plasterek sera pleśniowego oraz łyżkę salsy pomidorowej z avocado. Podawać z przekrojoną i opiekaną na grillu bułką oraz pieczonymi w ziołach ziemniakami w mundurkach.

wróć do listy