Generowanie pliku...
Grillowane kotleciki drobiowe z kolendrą oraz sałatką z owoców południowych

Grillowane kotleciki drobiowe z kolendrą oraz sałatką z owoców południowych

Czas przygotowania: do 45 min
Lista składników:
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 łyżka prażonych pestek dyni
  • 1 mango½ małego arbuza
  • ½ melona kantalupa
  • 10 świeżych truskawek
  • 1mały pęczek kolendry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 600 g mielonego mięsa z uda Kurczaka Zagrodowego
  • garść kiełków rzodkiewki
  • kmin rzymski
  • Papryka ostra
  • sok z ½ cytryny
  • sól

Obraną cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na gorącym oleju i wystudzić. Zmielone mięso przełożyć do miski, dodać cebulę, kolendrę oraz czosnek i doprawić do smaku. Mięso wyrobić na gładką, jednolitą masę, uformować z niego walcowate kotleciki o długości około 5 cm, a następnie nadziać je na długie wykałaczki i odstawić do lodówki. W tym czasie przygotować sałatkę. Wszystkie owoce pokroić w kostkę i wymieszać z pestkami dyni, kiełkami rzodkiewki, oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Przygotowane kotleciki piec na grillu bądź smażyć na patelni grillowej około 3 minut z każdej strony. Podawać od razu z przygotowaną sałatką z owoców oraz kwaśną śmietaną bądź sosem jogurtowo – czosnkowym.